Het lepeltje in de flessehals- feit of fabel

geplaatst in: Algemeen | 0

We horen het maar al te vaak, mensen die zweren bij het (zilveren) lepeltje in de hals van de Champagne of andere bubbelsfles om zo de bubbels in de fles te behouden. Hoog tijd dus om de waarheid achter deze methode te achterhalen.

Methode Traditionelle

Alvorens we ingaan op het hoe en waarom, eerst nog even wat theorie bij Champagne. Bij de eerste vergisting van Champagne worden de suikers door gist omgezet in alcohol en bij de tweede vergisting op fles worden de suikers door de gist in koolzuurgas (CO2), dat zorgt voor de heerlijke bubbel.

Koolzuur 

Dit koolzuur is een indrukwekkend soort gas, als de kurk eenmaal op de fles zit, zit er 6 bar in een fles. Ter vergelijking in de autoband zit gemiddeld 2,5 bar. Daarom gebeurt het wel eens dat de kruk er spontaan afvliegt als je de muselet (metalen sluiting) eraf haalt.

Dan weer even terug naar het onderwerp, waar komen die bubbels nu vandaan?

 

Lepel in flesDe Bubbels

Deze kleine luchtbelletjes komen door kleine imperfecties in het glas. Dat kan wat kalkaanslag zijn, maar tegenwoordig hebben de meeste glazen een inkeping onder in het glas om ervoor te zorgen dat het koolzuur zijn werk kan doen. Is het glas te schoon, dan zijn ook de bubbels weg, en dat zou zonde zijn.

Het lepeltje 

En dan nu het zilveren lepeltje; helaas voor de gelovigen, maar dit is een fabeltje. In 1995 is er door een groep scheikundigen van het Centre interprofessionnel des vins de Champagne een experiment gedaan om dit te onderzoeken. Er zijn toen meerdere flessen tegelijkertijd geopend, en bij sommige flessen in een klein lepeltje in de hals gedaan, bij sommige is er een Champagnestop op gezet en bij weer enkele andere is er helemaal niets gedaan. Vervolgens is de druk gemeten, het gewicht opgenomen en is de Champagne geproefd… Het resultaat:

Het gewichtsverlies komt overeen met de verdamping van het koolzuur.

Stop Na 24 uur Na 48 uur Na 72 uur
Geen 0,8 gr 1,2 gr 1,9 gr
Klein lepeltje 0,8 gr 1,1 gr 1,8 gr
Champagne stop 0 gr 0 gr 0 gr

 

Kortom het (zilveren) lepeltje in de flessenhals doet helemaal niets. Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden. Wij raden ook hen aan om gewoon gebruik te maken van de Bubbelsstop of uiteraard onderstaand zilveren lepeltje (dat stiekem ook gewoon een bubbelsstop is).

Lepeltje

Laat een reactie achter