Champagne weetje: dosage

geplaatst in: Algemeen | 0

In tegenstelling tot “gewone”wijn, mag je een Champagne bijzoeten met gewone kristalsuiker. Wat? Ja, echt waar dat mag gewoon. Je ziet bij veel wijnboeren dan ook vaak grote zakken kristalsuiker staan. De hoeveelheid restsuiker per liter (dit is zowel fruitsuikers alsook toegevoegde suikers) wordt dosage genoemd.

Allereerst; waarom dat bijzoeten?

Champagne is een erg noordelijk gelegen wijngebied en dat is dan ook de reden dat druiven niet altijd even zoet waren. Zorgt het bubbeltje er wel voor dat de zuren niet even hard binnenkomen, maar zoveel mensen, zoveel smaken en dus ook de behoefte aan wat zoetere bubbels.

Daarnaast wordt het suiker uit de druiven altijd tijdens de eerste vergisting gebruikt voor het maken van alcohol. Als je dan toch nog wat zoetigheid over wilt houden in je uiteindelijke wijn, dan moet je wel wat suiker toevoegen.

Zoet en bubbels

Uiteraard zijn de benamingen en de hoeveelheid restsuiker ook gereguleerd binnen alle AOC regels. Hoe werkt dat precies?

Naam
Brut Nature
Extra Brut
Brut Tradition
Extra Dry
Dry
Demi-sec
Doux
Gram suiker per liter
0-3
0-5
0-12
12-17
17-32
32- 50
>50

 

 
Zoals je kunt zien, zijn er 3 verschillende benamingen voor bubbels die 0,1,2,3 gram restsuiker per liter hebben. Het grote verschil tussen Brut Nature en Extra Brut is toch wel dat er bij de Brut Nature helemaal geen suiker wordt toegevoegd en dat deze restsuiker alleen van fruitsuikers zijn. Bij de Extra Brut mag de wijnmaker wel suiker toevoegen.

Brut tradition, wat zegt dat nu?

We horen wel vaker, ik drink altijd een brut, maar ja zoals het bovenstaande overzicht laat zien, zegt dat nog eigenlijk best weinig. Want van welke druiven is deze bubbel gemaakt, en zit het suikergehalte eerder aan de onderkant danwel aan de bovenkant ? De druif waar de wijn van is gemaakt is uiteindelijk veel bepalender voor de smaak.

Doux, kan dat nog?

Vroeger was de doux Champagne in Frankrijk heel gangbaar, net als in Duitsland waar de zoete wijnen nog wat langer in de mode waren.  De mode is nu wel om zo droog mogelijk te gaan. Wij hebben nog wel een doux Champagne in het assortiment, en dan wel een met 108(!) gram restsuiker per liter. Bij deze bubbel geldt het cola-principe, het lijkt minder zoet, doordat er veel zuren tegenover staan.

Laat een reactie achter