domaine-laurensAf en toe kom je een hele leuke wijn (en ratafia)  tegen die je dan niet kunt laten liggen, ook al heeft dit niets te maken met onze bubbels. Domaine Laurens is er zo een.

Domaine Laurens ligt in Claurvaux d’Aveyron in de AOC regio Marcillac. Deze jonge AOC bestaat pas sinds 1990, echter dat wil niet zeggen dat ik hier pas sinds kort wijn wordt gemaakt. Bij Domaine Laurens wordt al generaties lang wijn gemaalt.

De broers Gilbert et Michel zijn begonnen met 1,5 hectare grond waarop ze met hart en ziel hun druiven verbouwden. Nu jaren later is dit uitgegroeid tot 22 hectare grond (van de in totaal 161 hectare bebouwde grond in de Marcillac)  en is ook de volgende generatie druk bezig met het maken van  mooie wijnen en Ratafia’s.

De AOC Marcillac schrijft voor dat de rode wijnen gemaakt moeten zijn van minimaal 90% Fer Servadou (of Mansoi) evt aangevuld met Cabernet Sauvignon. Deze blauwe druif kenmerkt zich door een volle smaak, maar weinig tanine, waardoor dit een toegankelijke wijn is die ook jong gedronken kan worden. In de rode wijnen hebben we de Pierres Rouges 2015 en de Cuvée de Flars 2013 en Cuvée de Flars 2014.

Ratafia is een ander product van Domaine Laurens. Dit, van hui uit, bijproduct van wijn en Champagne is wel erg lekker bij Domaine Laurens. Ratafia bestaat uit druivenmost aangelengd met eau de vie. Hierdoor krijg je een versterkt druivensap met veel frisheid, lichter in alcohol dan bv een port, die het heerlijk doet bij een kaasplankje, dessert of foie gras. Probeer hem in de variant wit, rose of rood.