Champagne weetje; de kurk

geplaatst in: Algemeen | 0

Hoe hou je de bubbels in de fles? Met een afsluiter. Dat hoeft natuurlijk allang geen kurk meer te zijn, kroonkurken of plastic doppen doen technisch gezien het werk net zo goed (zo niet beter) als de klassieke kurk, maar een beetje Champagne zit nog altijd onder een kurk. Want het oog wil ook wat. Het valt niet mee om zo’n 6 bar (3x zoveel als in een autoband) onder controle te houden dus een gewone standaard kurk is niet voldoende.

champagekurk_1Hier is hij dan, tegenwoordig de meest gebruikte champagne kurk. De samengestelde kurk. Je herkent hem bijna niet, want de typische champignon vorm heeft hij nog niet.

Kurk is een natuurproct, en is eigenlijk gewoon de bast van de kurkboom. Met een holle boor, boren ze de kurken uit de bast. Op zich zou je deze cylichampagnekurk_2nders al prima kunnen gebruiken, maar dat wordt wel een dure hobby. Dikke bast is moeilijk te krijgen en er blijft nogal wat restmateriaal over. Een goedkopere manier is om de fraaie cylinders in plakjes te snijden tot schijfjes (dat wordt de onderkant van de kruk) en het restmateriaal te versnipperen en te verlijmen tot cylinders die de basis vormen van de Champagnekruk.

Maar hoe komt de Champagnekurk nu aan zijn typische champignon vorm? Om al die druk in de fles te kunnen weerstaan zit de kurk er strak in. De kurk is 50% groter dan de champagnekurk3hals van de fles en wordt behoorlijk samengeperst om hem er in te krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat er nog een metalen plaatje (capsule) en een ijzeren kooi (muselet) om de kurk ook op de fles te houden. Let op bij het openen van een fles Champagne. Niet op mens of dier rechten, want de kurk kan er met 15 meter per seconde uit vliegen

Zo’n kurk is natuurlijk wel een fraaie afsluiter, maar heeft wel een groot nadeel. Eenmaal uit de fles wil hij zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen Reden krijg je hem er nooit meer in. Wil je de Champagne toch nog een paar dagen bewaren, want dat kan best. Dan heeft Bubbelsclub.nl de perfecte oplossing: De kunststof Champagne afsluiter. Degelijk, compact en goed bewaren, want hij is herbruikbaar en past ook op andere wijnflessen.

Laat een reactie achter