Champagne weetje: sabreren

geplaatst in: Algemeen | 0

Tijd voor weer eens een Champagne weetje en deze keer le Sabrage oftewel het sabreren.  Sabrage komt van het woord sabre, het franse woord voor Sabel.

Sommigen verwarren sabreren wel eens met chambreren, maar dat is weer iets heel anders. Chambreren komt van chambre, franse woord voor kamer. Met chambreren wordt het op kamertemperatuur brengen van de wijn bedoeld. Hierbij nog wel de kanttekeningen dat de huidige kamertemperaturen van 21C – 22C, niet de kamertemperatuur is waar over wordt gesproken. De ideale temperatuur voor een Spaanse Rioja wijn is eerder 13C, een rode Bourgonje is het best bij een 15C en voor een rode Bordeaux hebben we het dan eerder over 17C.

Nu weer even terug naar sabreren, het met een sabel afslaan van de kurk van de fles. Het ziet er altijd erg spectaculair uit, en dat is het natuurlijk ook. Maar als je het “geheim”eenmaal kent, valt het allemaal reuze mee.  Hierbij in stappen wat je moet doen:

  1. Zorg ervoor dat de fles bubbels die je gaat sabreren goed gekoeld is.
  2. Zorg dat je vrij staat en dat er geen mensen, auto’s, dieren of iets anders in het pad staat waar je zo naar toe gaat sabreren.
  3. pak een sabel of zwaar mes als je geen sabel hebt (bv vleesmes en geen stress je gebruikt de botte zijde van het mes om te sabreren)
  4. haal het folie van de flessenhals af (laat de muselet nog even zitten)
  5. zoek de naad op de fles. Een fles is gemaakt van 2 flessenhelften, waar deze 2 flessenhelften bij elkaar komen is een wat zwakkere plek van de fles.
  6. Leg de fles rustig in je hand met de naad naar boven. Doe hierbij je duim in de holte onderin de fles en je vingers aan de onderkant. Zorg ervoor dat de fles heel ontspannen in je hand kan liggen. Let erop! niet knijpen in de flessen..de fles zal straks stuk gaan op de zwakste plek en als je gaat knijpen ben jij dat.
  7. Ga nu een paar maal met je sabel of mes over de naad tot de opstaande rand net onder de kurk. Op deze manier krijg je even het gevoel
  8. Doe nogmaals hetzelfde maar nu met overtuiging (niet met kracht!) en je zult zien dat je de kurk met het opstaande randje er af slaat.
  9. Hou de fles onder een hoek van 45 graden. Als je hem direct rechtopzet, zal het meer schuimen waardoor je kostbare bubbels verspilt.

Veel gehoorde vragen:

Komt er dan geen glas in mijn wijn bij het sabreren? Op een fles Champagne zit 6 bar druk (in je autoband ca. 1,8 bar) door deze druk zal het glas wegschieten en niet in je wijn komen.

Kan ik ook met Proscco sabreren?  De druk die op de fles zit is erg van belang bij het sabreren. Aangezien prosecco veelal op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd, is de druk aanzienlijk lager bij prosecco (ca.3 bar) en dus niet aan te raden om hier mee te sabreren. Met een Crémant of een Cava kan het wel weer, de druk is hier hoger.

Kan ik bij jullie sabreren? Jazeker, bij veel proeverijen en feesten sabreren we de flessen samen.

Laat een reactie achter