Champagne weetje: mono cépage

Soms is het allemaal niet zo moeilijk als je denkt, maar gebruiken we graag wat moeilijkere termen om het een en ander uit te leggen.

Cépage betekent druivensoort, dus met een mono cépage wordt een wijn bedoeld die van één enkele druivensoort wordt gemaakt.

Veel wijnen worden gemaakt door zogenaamde assemblages; het samenvoegen van meerdere wijnen van verschillende druiven om zo tot de ideale smaak te komen. Bij een mono cépage wordt de wijn (stil of bubbels) gemaakt van één enkele druivensoort. Een Blanc de Blancs – witte wijn van witte druiven bij Champagne heb je het dan vaak over Chardonnay, maar sinds kort hebben we ook een heerlijke bubbel van een andere witte druif die in de Champagnestreek gebruikt mag worden, namelijk de Pinot Blanc.

Ook heb je uiteraard ook een Blanc de Noirs – witte wijn van blauwe/donkere druiven bij Champagne heb je het dan over Pinot Noir of Pinot Meunier. Let er wel op dat een mengeling van de Pinot Noir en de Pinot Meunier dan uiteraard weer geen mono cépage is, maar nog wel steeds een Blanc de Noirs.