Bubbel in de spotlight: Millésime 2011 van Moyat

geplaatst in: Algemeen | 0

Aangezien we ondertussen al een aardige collectie bubbels hebben, gaan we om de week een heerlijke wijn in de spotlight zetten; wat extra achtergronden, een lekker recept… the works dus. Deze keer de Millésime 2011 van Moyat Jaury Guilbaud.


Het huis

Moyat Jaury Guilbaud (blijft een hele mond vol, wij noemen het meestal gewoon Moyat) is ontstaan door het huwelijk van Claudie Moyat Jaury en Laurent Guilbaud. Claudie, geboren en getogen in de Champagne heeft samen met haar zus het wijnbedrijf van hun vader overgenomen. Na het huwelijk van Claudie en Laurent die uit de Bordeaux regio komt, hebben zij besloten om zelf Champagnes te blijven maken. Terwijl de zus van Claudie druiven verbouwt en deze verkoopt aan de grote huizen.

Het leuke van de Champagnes van Moyat vinden wij toch wel de complexere smaken die deze bubbels hebben.


320 MillesimeDe bubbel

De Millésime 2011 is een Champagne van 100% Pinot Noir. Millésime zijn wijnen die worden gemaakt van druiven van één jaar, 2011 in dit geval. Dit doe je dan dus ook alleen in uitzonderlijk goede jaren.

Moet een “gewone”Champagne minimaal 15 maanden op z’n gist liggen voor de tweede vergisting. Voor een Millésime is dit minimaal 36 maanden. Dit geeft een rondere smaak aan de Champagne.

Deze Extra Brut heeft zeer weinig restsuiker (4,5 gram per liter). Dit is gedeeltelijk fruitsuiker en gedeeltelijk wat wordt toegevoegd aan het einde van het proces bij de liqueur d’expedition.

Het recept 

Wat kan er anders bij de bubbel van Moyat dat de hartige surprise cake van Claudie. Optimaal genieten.

Maar je moet er wel snel bij zijn, de flessen 2011 zijn al weer bijna op, en we moeten toch nog even wachten tot de Millésime 2012, die pas naar verwachting vanaf oktober 2017 te koop zal zijn.

Laat een reactie achter