Route du Champagne en fete in 2019

De ene Route du Champagne is nog niet gestart maar de dorpen voor de editie van 2019 zijn al weer bekend gemaakt. Op zaterdag 27 en zondag 28 juli 2019 zullen de dorpen

  • Éguilly-sous-Bois
  • Buxières-sur-Arce
  • Ville-sur-Arce
  • Merrey-sur-Arce
  • Bar-sur Seine
  • Polisy
  • Polisot (voor de kenners.. Moyat Jaury Guilbaud doet weer mee)

helemaal in het teken staan van de route du champagne. Voor 25 euro koop je een glas en een bonnenboekje en ga je in 2 dagen circa 20 Champagne huizen langs; een absoluut feestje dat je niet mag missen. Voor meer info kun je kijken op: https://www.cap-c.fr/events/route-du-champagne-2019/

Posted: juni 17, 2018 By: Comment: 0

Rode bietengazpacho met zure appel

Omdat we het onszelf niet altijd even makkelijk maken, hierbij een recept dat erg goed heeft uitgepakt bij de laatste bubbelsclubmiddag; de rode bieten gazpacho met zure appel. En waarom niet makkelijk maken denk je…soep en wijn is een moeilijke combinatie omdat beide vloeibaar zijn en bietjes zijn door de “aarde” smaak ook niet altijd even makkelijk te combineren. Maar deze gazpacho naast de Rosé van Hubert Blumstein was een mooie combinatie.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 350 gram rode bieten (evt uit pot)
  • 75 ml milde yoghurt
  • 25 ml halfvolle yoghurt
  • 1 granny smith appel
  • Fles gekoelde Hubert Blumstein Rosé

 

Bereidingswijze

  1. Kook de bietjes gaar
  2. Snij de bietjes in stukken en doe dit samen met de 75 ml yoghurt en een beetje water in de blender en maal het fijn tot je een dikke soep hebt.
  3. Snij de appel in kleine reepjes
  4. Doe de soep in een kom of glaasje, doe wat van de halfvolle yoghurt erin druppel en doe de zure appel hierop
  5. Glas rosé inschenken en genieten maar.
Posted: juni 13, 2018 By: Comment: 0

Asperge en courgette linten met sesam

Bij de bubbelsclubmiddagen proberen we dit altijd met een thema te doen. Zo was het thema van de laatste middag vegetarisch. Want  Champagne is niet alleen heel erg lekker naast oesters of aardbeien, ook is het heerlijk in balans bij mooie groentegerechten, zoals deze lichte salade van asperge en courgette

Ingrediënten voor 12 hapjes:

  • 6 asperges
  • 1/2 courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 eetlepel gegrilde sesamzaadjes
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges en snij ze in lange slierten met behulp van een dunschiller
  2. Was de courgette en snijd deze ook in slierten met de dunschiller
  3. Stoom de slierten samen gedurende 1 minuut
  4. Laat ze schrikken onder koud water
  5. Roer de olie, limoensap, en sesamzaadjes door elkaar. Breng op smaak met peper en zout
  6. Doe de dressing over de asperges en courgettes en leg het op een bordje.
  7. Eet smakelijk
Posted: juni 2, 2018 By: Comment: 0

Bubbelsclub middag – zaterdag 26 mei

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten… tijd voor de volgende Bubbeslclub middag. En deze staat gepland op zaterdag 26 mei. Omdat we jullie graag laten ervaren dat Bubbels overal bij kunnen…..is het thema deze keer ” groente en fruit”.

Heb je dus zin in 5 vegetarische hapjes met 5 bijpassende bubbels voor  30 euro, schrijf je dan vandaag nog in voor de volgende editie van de Bubbelsclub ledenmiddag. (die ook gewoon toegankelijk is voor niet bubbelsclub leden)

 

Meld je hier aan om er ook bij te zijn

Posted: april 4, 2018 By: Comment: 0

17 maart: Bubbelsclub middag

Ondertussen al een gegeven: 2x per jaar is er een bubbelslcubmiddag waarbij we niet heerlijke bubbels schenken bij bijpassende hapjes. Op zaterdag 17 maart gaan we hier weer een mooie editie van maken  waarbij we terug- en zeker ook vooruitkijken naar de feestdagen.

Wat kun je verwachten? 5 heerlijke bubbels met bijpassende hapjes.

Kosten bedragen slechts 30 euro (en je hebt ook nog de mogelijkheid om de lekkerste bubbels mee te nemen voor thuis)

Om 14.00 ben je van harte welkom op Menninckstraat 56.

Wil je erbij zijn? Bestel dan hier je kaart(en)

Posted: januari 29, 2018 By: Comment: 0

Ze zijn er weer… de halve flesjes Cremant de Bourgogne

Tijdens de laatste Bubbelsclub ledendag waren ze bijna niet aan te slepen, de halve flesjes Cremant de Bourgogne Prestige. Maar wat is er nu zo bijzonder aan dat ze ook nog eens in halve flesjes zitten?

Deze cremant blanc de blanc, dus 100% Chardonnay is in 2010 op de fles gegaan. Sylvie Girard wilde eigenlijk ook graag halve flesjes Cremant gaan verkopen. Echter na haar initiele enthousiasme is ze eigenlijk gewoon vergeten dat ze nog wat kleine flesjes had liggen. Deze hebben van 2010 tot 2016 op hun gist gelegen en je kunt dus zeker wel zeggen dat dit wat aan de smaak heeft gedaan. Eind 2016 is het degorgement geweest en zijn de flesjes voorzien van een kurk.

Het resultaat van 6 jaar op z’n gist liggen? Een hele bijzondere cremant. De Prestige heeft een mooie goudgele kleur, een volle, ja zelfs zeer volle, smaak. Met zeer lichte sherry tonen, doet deze bubbel het uitstekend bij aardbeien gedipt in chocolade, en dan met name die gedipt zijn in de witte chocolade.

We hebben de laatste flesjes opgekocht, dus op is nu ook echt op.

 

Posted: oktober 31, 2017 By: Comment: 0

Champagne weetje: mono cépage

Soms is het allemaal niet zo moeilijk als men denkt, maar gebruiken we graag wat moeilijkere termen om het een en ander uit te leggen.

Cépage betekent druivensoort, dus met een mono cépage wordt een wijn bedoeld die van één enkele druivensoort wordt gemaakt.

Veel wijnen worden gemaakt door zogenaamde assemblages; het samenvoegen van meerdere wijnen van verschillende druiven om zo tot de ideale smaak te komen. Bij een mono cépage wordt de wijn (stil of bubbels) gemaakt van één enkele druivensoort. Een Blanc de Blancs – witte wijn van witte druiven bij Champagne heb je het dan vaak over Chardonnay, maar sinds kort hebben we ook een heerlijke bubbel van een andere witte druif die in de Champagnestreek gebruikt mag worden, namelijk de Pinot Blanc.

Ook heb je uiteraard ook een Blanc de Noirs – witte wijn van blauwe/donkere druiven bij Champagne heb je het dan over Pinot Noir of Pinot Meunier. Let er wel op dat een mengeling van de Pinot Noir en de Pinot Meunier dan uiteraard weer geen mono cépage is, maar nog wel steeds een Blanc de Noirs.

Posted: oktober 29, 2017 By: Comment: 0

Hartige Surprise Cake van Claudie

Altijd als we in Polisot bij Laurent en Claudie zijn, maakt Claudie weer iets heerlijks voor bij de bubbels. Deze keer delen we graag het recept van Claudie’s hartige surprise cake

Ingrediënten:

  • 1 gekoelde fles Moyat Jaury Guilbaud Millésime 2012
  • 100 gram geraspte Gruyère kaas
  • 125 ml melk
  • 180 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 80 gram olijfolie
  • 3 eierenCake claudie
  • Zout en peper
  • 150 gram ham (met basilicum)
  • 20 groene olijven gevuld met paprika
  • 3 theelepels kappertjes
  • 60 gram pijnboompitten
  • 60 gram amandelsschaafsel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160C.

Meng de bloem met het bakpoeder en voeg vervolgens melk, olijfolie, eieren en peper en zout toe. Alles goed mengen totdat een mooie massa ontstaat.

Voeg vervolgens de ham, groene olijven, kappertjes, gruyere kaas, pijnboompitten en het amandelschaafsel toe, en meng dit ook goed door elkaar.

Vet vervolgens de cakevorm in en doe het mengsel hierin en zet dit ca 50 minuten in de oven. Kort laten afkoelen alvorens uit de cakevorm te halen.

Heerlijk om koud of lauwwarm te eten bij een glas koude Millésime.

 

(Helaas waren wij vergeten om een foto te maken van het geweldige eindresultaat. De foto hierboven is van een hartige cake zonder kappertjes, pijnboompitten en amandel. Wij denken wel dat deze ingrediënten iets wezenlijks toevoegen aan het recept).

Posted: oktober 22, 2017 By: Comment: 0

Champagne weetje: sabreren

Tijd voor weer eens een Champagne weetje en deze keer le Sabrage oftewel het sabreren.  Sabrage komt van het woord sabre, het franse woord voor Sabel.

Sommigen verwarren sabreren wel eens met chambreren, maar dat is weer iets heel anders. Chambreren komt van chambre, franse woord voor kamer. Met chambreren wordt het op kamertemperatuur brengen van de wijn bedoeld. Hierbij nog wel de kanttekeningen dat de huidige kamertemperaturen van 21C – 22C, niet de kamertemperatuur is waar over wordt gesproken. De ideale temperatuur voor een Spaanse Rioja wijn is eerder 13C, een rode Bourgonje is het best bij een 15C en voor een rode Bordeaux hebben we het dan eerder over 17C.

Nu weer even terug naar sabreren, het met een sabel afslaan van de kurk van de fles. Het ziet er altijd erg spectaculair uit, en dat is het natuurlijk ook. Maar als je het “geheim”eenmaal kent, valt het allemaal reuze mee.  Hierbij in stappen wat je moet doen:

  1. Zorg ervoor dat de fles bubbels die je gaat sabreren goed gekoeld is.
  2. Zorg dat je vrij staat en dat er geen mensen, auto’s, dieren of iets anders in het pad staat waar je zo naar toe gaat sabreren.
  3. pak een sabel of zwaar mes als je geen sabel hebt (bv vleesmes en geen stress je gebruikt de botte zijde van het mes om te sabreren)
  4. haal het folie van de flessenhals af (laat de muselet nog even zitten)
  5. zoek de naad op de fles. Een fles is gemaakt van 2 flessenhelften, waar deze 2 flessenhelften bij elkaar komen is een wat zwakkere plek van de fles.
  6. Leg de fles rustig in je hand met de naad naar boven. Doe hierbij je duim in de holte onderin de fles en je vingers aan de onderkant. Zorg ervoor dat de fles heel ontspannen in je hand kan liggen. Let erop! niet knijpen in de flessen..de fles zal straks stuk gaan op de zwakste plek en als je gaat knijpen ben jij dat.
  7. Ga nu een paar maal met je sabel of mes over de naad tot de opstaande rand net onder de kurk. Op deze manier krijg je even het gevoel
  8. Doe nogmaals hetzelfde maar nu met overtuiging (niet met kracht!) en je zult zien dat je de kurk met het opstaande randje er af slaat.
  9. Hou de fles onder een hoek van 45 graden. Als je hem direct rechtopzet, zal het meer schuimen waardoor je kostbare bubbels verspilt.

Veel gehoorde vragen:

Komt er dan geen glas in mijn wijn bij het sabreren? Op een fles Champagne zit 6 bar druk (in je autoband ca. 1,8 bar) door deze druk zal het glas wegschieten en niet in je wijn komen.

Kan ik ook met Proscco sabreren?  De druk die op de fles zit is erg van belang bij het sabreren. Aangezien prosecco veelal op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd, is de druk aanzienlijk lager bij prosecco (ca.3 bar) en dus niet aan te raden om hier mee te sabreren. Met een Crémant of een Cava kan het wel weer, de druk is hier hoger.

Kan ik bij jullie sabreren? Jazeker, bij veel proeverijen en feesten sabreren we de flessen samen.

Posted: oktober 15, 2017 By: Comment: 0

Salade eendenborst met vijgen

Eendenborst is eigenlijk altijd lekker en met van parmezaanse kaas en vijgen wordt het helemaal smullen. Uiteraard niet de bubbel vergeten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
 eend met vijgen
  • 1 fles rosé bubbel
  • 400 g rucola
  • 12 vijgen
  • 12 plakken gerookte eendenborst
  • 50 gr pijnboompitten
  • parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel bramenjam
  • peper en zout.

Bereidingswijze:

Rooster de pijnboompitten op een laag vuur zodat ze een mooi kleurtje krijgen. Was de vijgen en snijd ze in vieren.

Doe de olie, de azijn en de jam in een kom en klop met een garde tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Doe de rucola salade in dit mengsel

Verdeel de sla over de borden.leg de eenbenborst op de salade, leg hier de vijgen bij, strooi er de pijnboompiten over en doe de parmesan flinters overheen.

Open de rosé bubbels (de rose kleur van de rosé Cremant en Champagne komt door de schillen van de pinot noir. Deze druif geeft de smaak van rood fruit en past dus heerlijk bij de bramenjam en vijgen), schenk een glas in en eet smakelijk!

Posted: oktober 9, 2017 By: Comment: 0