Haantje met morilles

Het originele Franse recept vraagt eigenlijk om een kapoen, een gecastreerde haan, maar aangezien dit niet makkelijk terug te zien is, gaan we even uit van een haantje.

Ingrediënten (voor 4 personen):kip morille

  • 1 fles Brut Champagne
  • 60 gram gedroogde morilles (of 600 gram verse)
  • 1 haantje (kip mag uiteraard ook)
  • 20 gram boter
  • 1 gesnipperd uitje
  • 10 cl Champagne
  • 50 cl room
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Laat de gedroogde morilles circa 30 minuten wellen in lauwwarm water. Als je verse morilles gebruikt vergeet dan niet het water een aantal maal te verversen ivm het zand dat achterblijft op de paddestoel. Dep de morilles vervolgens met keukenpapier droog.

Snij de haan in 6 stukken (2 vleugels, 2 poten en 2 filets). Doe de boter in de pan, doe het fijngesnipperde uitje hierbij en bak de haan in 3 tot 4 minuten totdat deze begint te kleuren. Voeg peper, zout en de champagne toe.

 

Zet het vuur hoog en voeg water toe. Doe het deskel op de pan en laat op een zacht vuur 20 minuten garen. Voeg de morilles toe. Voeg de room toe en breng alles gedurende 10 minuten weer aan de kook. Voeg eventueel nog peper en zout naar smaak toe.

Serveer dit heerlijke haantje met wat tagliatelle en uiteraard de rest van de bubbels.. eet smakelijk

Posted: december 11, 2014 By: Comment: 0

Zalmforel in Champagnesaus

Sommigen moeten er nog even aan wennen.. Champagne niet alleen maar bij feesten en partijen maar juist heerlijk bij de maaltijd. Vandaar nu een heerlijke zalmforel met Champagne (Crémant kan uiteraard ook).

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 fles Blanc de Blancs (Crémant of Champagne)zalm met champagne
  • 1 zalm van ca 1 kg
  • 1 sjalotje
  • 1 wortel
  • 1 bouquet garni (samengebonden bosje kruiden van peterselie, tijm en laurier)
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 blikje kreeftensoep (bv AH Excellent Kreeftensoep)
  • 2 glazen Champagne
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • zout en (cayenne)peper

Bereidingswijze:

Maak een bouillon met de sjalot, wortel, de bouquet garni, azijn en net genoeg water om de zalm te bedekken. Laat deze bouillon 20 minuten en voeg ondertussen peper en zout naar smaak toe. Laat de bouillon afkoelen.
Leg de forel in de bouillon breng het weer langzaam aan de kook, en laat het op een laag vuur 10 minuten garen. Leg de zalm op een warm bord.  Verdun de kreeftensoep met de Champagne. Warm dit nu op zonder te koken en voeg de crème fraîche, het zout en de (cayenne) peper toe. Schenk de saus over de zalm en u kunt aan tafel. Serveer dit met een aardappelgratin en een frisse salade. En het beste nieuws… de fles is nog niet leeg, dus bij het gerecht, genieten van een heerlijk glas bubbels.

 

En voor diegene die de Champagne het liefst alleen maar opdrinkt, vervang de Champagne door een droge witte bourgognewijn.

Posted: december 9, 2014 By: Comment: 0

Champagne regio’s

Over Champagne is veel te vertellen, de verschillende regio’s, druiven, het proces…Vandaag de verschillende regio’s en de kenmerken per regio.

In totaal beslaat het Champagne gebied 35.000 hectare in 4 regios’s

1. Vallée de la Marne

2. Montagne de Reims

3. Côte des Blancs

4. Côte des Bar

Regio's Champagne
De verschillende Champagne regio’s

Vallée de la Marne:

  • een uitgebreid gebied in het noordelijkste puntje van de Champagne
  • loopt vanaf iets ten westen van Chateau Thierry tot voorbij Epernay
  • bodem is een combinatie van mergel en zand of klei
  • 11.593 hectare groot en 100 geklassificeerde gemeentes
  • Pinot Meunier wordt veel gebruikt in deze regio (62% van het beschikbare terrein is hiermee beplant, 22% Pinot Noir en 16% Chardonnay )

Montagne de Reims:

  • dit gebied bevindt zich rond de stad Reims
  • bodem is een krijtbodem
  • 7.959 hectare groot en 101 geklassificeerde gemeentes
  • Pinot Noir is de meest gebruikte druif in deze regio (40% van het beschikbare terrein is hiermee beplant, 36% Pinot Meunier en 24% Chardonnay )

Côte des Blancs:

  • Een uitgebreid gebied dat begint onder Epernay en doorloopt tot Vitry-Le-Francois
  • bodem is voornamelijk krijt
  • 5.808 hectare groot en kent 55 geklassificeerde gemeentes
  • Chardonnay is de meest gebruike druif in deze regio. (82% van het beschikbare terrein is hiermee beplant)

Côte des Bar:

  • gelegen in het zuidelijkste gedeelte van de Champagne, tegen de Bourgogne aan
  • de gebieden liggen bij Montgueux (vlakbij Troyes) en bij Bars -Sur-Seine en Bar-Sur -Aube
  • bodem is voornamelijk mergel
  • 8.019 hectare groot en kent 63 geklassificeerde gemeentes
  • De Pinot Noir is de meest gebruikte druif in deze regio (82% van het beschikbare terrein is hiermee beplant)

 

Posted: november 28, 2014 By: Comment: 0

Champagne bewaren

“Ik  heb nog een hele mooie fles Champagne liggen”. Dat horen we maar al te vaak. En als je vraagt, “hoe lang ligt deze er al?”,  is het antwoord veelal “een jaar of 4-5….”

En dat is toch zo zonde. Champagne is namelijk geen Bordeaux wijn. Deze kun je het beste enkele jaren laten liggen, daar wordt de Bordeaux wijn namelijk beter van. Hoe zit dat nu met Champagne? Hierbij dan ook een korte uitleg over het maken van Champagne om uiteindelijk te komen tot de beste bewaartijd.

Na de pluk worden de druiven in een groot roestvrijstalen vat voor de eerste keer vergist. Deze eerste vergisting zorgt voor de alcohol in de bubbel. Vervolgens worden de wijnen gebotteld (dit is even de snelle uitleg, in een andere post zullen we het uitgebreide proces beschrijven) en wordt er nog extra gist en eventueel suiker en citroenzuur aan toegevoegd. Dan vindt de tweede vergisting op de fles plaats. Deze tweede vergisting zorgt voor de bubbel in de Champagne (of Crémant uiteraard). Voor deze tweede vergisting worden de flessen voor een periode tussen de 12 en 18 maanden (voor een “gewone”Brut) in een koele donkere ruimte gelegd. Bij de Millesimé van Moyat Jaury Guilbaud is dit 36 maanden geweest!

Na dDSC00525eze periode wordt de kroonkurk van de fles gehaald en wordt de definitieve kurk geplaatst…. de wijnboer heeft gesproken; deze wijn is  nu lekker en klaar voor de verkoop.

 

Dan nu de stelregel; je kunt een Champagne als deze eenmaal een kurk heeft gekregen, nog net zo lang bewaren als dat deze voor de tweede vergisting heeft gelegen. Hebben we het dus over een Brut houdt dan 12-18 maanden aan na aankoop van de fles. Heb je het over een Millesimé dan kun je deze 3 jaar bewaren.

 

Aandachtspunten bij het bewaren van bubbels:

  • bewaar deze nooit langer dan dat de fles voor de tweede vergisting heeft gelegen (hij wordt er niet beter van)
  • bewaar de flessen altijd liggend (de kurk moet vochtig blijven)
  • bewaar de flessen op een koele, donkere plaats.
  • vermijd al te grote temperatuurschommelingen. Veel mensen bewaren bubbels en andere mooie wijnen op een wijnrek in de woonkamer. De temperatuurverschillen zijn hier te groot, dit komt de kwaliteit niet ten goede. Leg ze desnoods in de slaapkamer als de temperatuur daar constanter is.
Posted: november 22, 2014 By: Comment: 0

It’s Christmas time

kerstpakket neeSinterklaas is weer in het land, de open haard kan weer aan, het is bijna december en dus wordt er binnen veel bedrijven gekeken naar verschillende kerstpakketten. Als je het ons vraagt,  ligt hierbij veel te vaak nog de nadruk op de kwantiteit en niet de kwaliteit.

 

Heerlijk zo’n kerstpakket “Rood”waarbij alle producten in een rode verpakking zitten. Of zo’n mand die helemaal is afgetopt met koekjes, zoutjes, crackers, popcorn, snoepjes, een blik ragout en een vruchtendrankje dat tot 2017 houdbaar is. Hoog tijd om de K van kwaliteit terug te stoppen in de kerstpakketten.

 

 

Bij Bubbelsclub doen we dat met ons pakket PASSIE!. Een heerlijk kerstpakket vol producten van leveranciers die met ziel en zaligheid hier aan hebben gewerkt. Wat zit er in ons kerstpakket:

 

Ook is het mogelijk om bovenstaand kerstpakket met een heerlijke Cremant van Jean Girard te bestellen. Meer weten over de mogelijkheden? Laat het ons weten door een mail te sturen aan info@bubbelsclub.nl .

Posted: november 19, 2014 By: Comment: 0

Crémant of Champagne?

Jawel, het is gelukt! Vorig weekend zijn we met een grote bus 🙂 naar de Champagne gereden om daar de eerste voorraad op te halen en ook gelijk een Crémant te zoeken. Maar wat is nu het grote verschil tussen een Champagne en een Crémant?

Bij Bubbelsclub voeren we op dit moment een 2 tal bubbelwijnen (of zoals onze zuiderburen zeggen: Schuimwijnen); een Champagne van Moyat Jaury Guilbaud en de Crémant van Jean Girard. Hieronder de overeenkomsten en verschillen op een rijtje;

 

Champagne Moyat Jaury Guilbaud

  • uit Polisot in het zuidelijke Champagne gebied
  • maakt bubbels van Chardonnay en Pinot Noir druif (en hebben ook wat Pinot Meunier staan)
  • maakt gebruik van Méthode Traditionelle
  • minimale periode sur lie :12 maanden
  • mooie complexe Champagnes die zich uitstekend lenen als aperitief of bij de maaltijd

Crémant Jean Girard (AOC Crémant de Bourgogne)

  • uit Belan-sur-Ource in het noorden van de Bourgogne (ca 30 km van Polisot verwijderd)
  • maakt bubbels van Chardonnay en Pinot Noir druif
  • maakt gebruik van Méthode Traditionelle
  • minimale periode sur lie: 9 maanden
  • iets eenvoudigere wijnen die het heel goed doen als aperitief. De Rosé is ook heerlijk bij eend of een dessert
Posted: november 17, 2014 By: Comment: 0

Millesime 2011 in aantocht

Graag hadden we willen jubelen; lang verwacht en eindelijk leverbaar!!!!


Helaas moeten we jullie nog even teleurstellen. De Millésime 2011 moet nog een paar maanden liggen maar geloof me, het is de moeite van het wachten meer dan waard.

De Millésime 2011 is een extra brut, blanc de noir. Een hoop “shoptalk” in één zin, dus hierbij wat uitleg.

Millésime:
De Champagnestreek ligt aardig noordelijk, en daar is het lastig druiven verbouwen. Om toch een constante kwaliteit te kunnen bieden worden meerdere jaargangen wijn gemengd. Bij een uitzonderlijk goed jaar wordt dit niet gedaan en maakt men Champagne met druiven van alleen dat jaar. Alleen dan staat er een jaartal op het etiket, en heet het een Millésime. 2011 was een uitzonderlijk goed jaar, zonde om dat te vermengen met wijn van een minder goed jaar. Aan een millesime zijn extra eisen verbonden, ondere andere is de wijnmaker verplicht voor de pluk aan te geven dat hij er een millesime van gaat maken. Zo kan tijdens het proces gecontroleerd worden of de wijnmaker de regels wel volgt.

Extra Brut:
Suiker mag toegevoegd worden aan Champagne, hier zullen we later een blog over schrijven. Bij een Extra Brut wordt geen suiker toegevoegd, het zijn allemaal natuurlijke suikers. Een “Champagne light” wil ik nog wel eens beweren.

Blanc de Noirs:
Er mogen zeven druivensoorten gebruikt worden voor het maken van Champagne. In de praktijk zie je eigenlijk dat alleen de Pinot Noir, Pinot Meunier (beide blauwe druiven) en de Chardonnay druif (witte druif) gebruikt worden. Als alleen witte druiven gebruikt worden spreek je van een Blanc de Blancs. Wanneer alleen blauwe druiven gebruikt worden, spreek je van de Blanc de Noirs, best eenvoudig te onthouden zo. In dit geval wordt de Millesimé gemaakt van alleen de Pinot Noir.

DSC00522Gelukkig mochten we al wel even proeven. De Millésime heeft nog niet de typische champagne kurk, maar heeft nog de tijdelijke kroonkurk. Op de foto zie je het bezinksel van dode gistcellen  (die voor de bubbel zorgen) die nog verwijderd moet worden voor de definitieve kruk op de fles gaat.

DSC00525

 

Bij het normale geautomatiseerde proces wordt het bezinksel onder de kroonkurk bevroren. Bij het ont (kroon)kurken schiet de ijsprop er dan met geweld uit. Het bevriezen hebben we dit keer achterwegen gelaten, maar zoals je ziet lukt het zo ook wel.
Een echte vent opent zijn bierflesje met zijn tanden. Ik zou dat met champagne niet willen adviseren.

 

UntitledEn zie hier het resultaat. De Millésime 2011. Wij hebben hem geproefd en zijn overtuigd. Hij is uitstekend. Heerlijk zacht, niet te droog ondanks dat er geen extra suikers aan toegevoegd zijn en hij gaat heerlijk bij foie gras.

Wil je weten hoe hij smaakt……? Wij verwachten hem in februari of maart 2015 aan te kunnen bieden.

Zeker weten dat je niet achter het net vist? Laat dan een bericht achter op de contactpagina of stuur een email aan info@bubbelsclub.nl. We reserveren er graag een paar voor je. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt

 

 

Posted: november 11, 2014 By: Comment: 0

Feestelijke opening

Bubbelsclub-6Wat is er bijzonder aan 24-10-2014? eeeuuhhhh, juist inderdaad; de Internationale Champagne dag. Eigenlijk raar om daar een speciale dag voor aan te wijzen. Wat ons betreft is het elke dag Champagne-dag.

Deze dag kan beter in de boeken komen te staan als de officiële opening van Bubbelsclub.nl. De feestelijkheden zouden plaatvinden bij strandpaviljoen Day by Day, maar door de stormschade zijn we uitgeweken naar strandpaviljoen de Golfslag.

Een mooie locatie om bij het haardvuur met vrienden en familie het glas te heffen op een succesvolle onderneming. Vanzelfsprekend bij deze gelegenheid alvast genoten van mooie bubbels en lekker hapjes en mensen enthousiast gemaakt voor “elke dag kan een bubbelsdag zijn”.

Posted: oktober 25, 2014 By: Comment: 0

Champagne sabreren

Sabreren= het met een sabel afslaan van de kurk van de Champagnefles.

Er bestaan vele verhalen over hoe dit ooit ontstaan is, maar een ding is zeker, de officier uit het leger van Napoleon zijn ermee begonnen.

Napoleon (1769-1821) was een groot Champagne liefhebber en voor een veldslag werd er in de Champagne voldoende bubbels ingeslagen om elke dag met de officieren op een overwinning te proosten. De legers waren toendertijd nog aanzienlijk en het aantal officieren was daardoor dus ook. En de Champagneboeren deden goede zaken als de mannen de voorraad weer kwam aanvullen.

In 1812 is Napoleon met een Grand Armée van 650.000 soldaten richting Rusland vertrokken onder andere omdat hij beledigd was dat tsaar Alexander hem weigerde zijn zus ten huwelijk te schenken. In Smolensk komt het in 1812 tot een groots handgemeen tussen de legers van de beide stijdlustige types.

Naar verluid schijnt hier de eerste fles Champagne gesabreerd te zijn. Er zijn twee versies van de historie;

SabelDe franse versie luidt dat de Franse Dragonders (cavalareristen) het sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken uit het huurleger van de Tsaar beslag hebben gelegd op een van de ossenwagens met Champagne en de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met het sabel hebben geopend. Het is ons nog niet duidelijk welke versie nu de juiste is; de uitvinder zou in theorie zelfs een Nederlander in het Franse leger geweest kunnen zijn…. Wel is het uit de overlevering duidelijk geworden dat het sabreren in 1812 in Smolensk is begonnen.

Ook bestaat het verhaal dat de officieren weigerden te wachten op iemand met ene kurketrekker (toendertijd zat er nog een “normale” wijnkurk op de fles) en dat ze toen met de sabel de fles openden.

Wat ook waar is, het is wel een heel spectaculair gezicht.

Posted: oktober 22, 2014 By: Comment: 0

Fit & fris

test

De Markiezin van Pompadour Champagne zei het al….

Champagne is de enige wijn die een vrouw kan drinken zonder lelijk te worden.

De frisse bubbel in de Champagne zorgt ervoor dat je er fris en fit uit blijft zien. En ja, het is ook gewoon erg lekker..

Posted: september 23, 2014 By: Comment: 0