Courgettesoep met gamba’s

Als er iets moeilijk te combineren is met wijn, dan is het wel soep. Echter een dergelijke courgettesoep, daar heb je bijna mes en vork bijna nodig. Lekker met een wijntje? Jazeker, probeer deze eens met de entre deux mers.

Ingredienten: voor 4 personen

  • 12 grote gamba’s (rauw en gepeld)
  • 1 kg courgette, in blokjes
  • 300 g bosui, in stukjes
  • 1,5 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 l warme bouillon (van 2,5 groentebouillonblokjes)
  • 4 el crème fraîche
  • 1 citroen, rasp
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Bak de bosui in ruim olijfolie aan en laat na een paar minuten de courgette en de knoflook meebakken.
  2. Voeg de warme groentebouillon, het laurierblaadje, wat peper en een heel klein beetje nootmuskaat toe.
  3. Kook dit in 25 minuten gaar. Pureer daarna de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  4. Schep er naar smaak 3 tot 4 eetlepels crème fraîche doorheen.
  5. Bak de gamba’s in wat olijfolie en rijg ze aan een houten prikker. Garneer ze met een snufje zeezout, peper en de citroenrasp.
  6. Schenk over de soep nog wat olijfolie en serveer er wat brood of soepstengels met zeezout en rozemarijn bij.
  7. Eet smakelijk!

Dit recept is eerder verschenen bij visrecepten.nl. 

Posted: oktober 5, 2018 By: Comment: 0

Vivre les vendanges!

Na een jaar lang hard gewerkt te hebben op het land is het dan eindelijk tijd voor de pluk. Altijd een spannende tijd voor de wijnboer en iets waar je bij zou kunnen zijn, tegen betaling uiteraard.

Via de website van de Vignerons Independants, dat zijn de onafhankelijke wijnboeren die alles zelf van druif tot kurk zelf doen, zag ik deze mogelijkheid. Het is mogelijk in  alle wijngebieden, maar uiteraard benoemen wij in deze alleen de Champagne boeren die hier aan meedoen. Wil je dit doen, klik dan op de link van de wijnboeren. (of ga naar deze webpagina voor de wijnboeren in alle regio’s die hier aan meedoen.  Veel plezier

CHAMPAGNE PIOT SEVILLANO

Glas, proeverij in de wijngaard en bij de pers. Kosten : 10-15 euro ; Duur : 1,5 uur;  max : 8-10 personen.

Contact en adres: https://www.vigneron-independant.com/champagne-piot-sevillano

CHAMPAGNE LE GALLAIS

Pluk de Pinot Meunier; kosten : 20euros; Duur : 20 min ; max 40 personen

Contact en adres: https://www.vigneron-independant.com/champagne-le-gallais

CHAMPAGNE METEYER PÈRE ET FILS

Bezoek aan pers en cuverie – proeverij van de most en de  Cuvée Tradition. max :50 personen.

Contact en adres: https://www.vigneron-independant.com/champagne-meteyer-p%C3%A8re-et-fils

CHAMPAGNE BOULARD BAUQUAIRE

Dag in de wijngaard. Kosten : 30 euro ; Duur : van 10.30 – 16.00 ; max: 16 personen

Contact et adresse: https://www.vigneron-independant.com/champagne-boulard-bauquaire

CHAMPAGNE XAVIER LORIOT

Bezoek aan de caves en de pers en proeverij van de druivensap.  Prix : 8 euros ; Duur : 2 uur ; max: 50 personen

Contact en adres: https://www.vigneron-independant.com/champagne-xavier-loriot

Posted: september 4, 2018 By: Comment: 0

De AOC Champagne

Het maken van Champagne hangt van regels aan elkaar. Deze regels worden opgesteld door de AOC , wat staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Deze titel wordt gezien als bewijs van kwaliteit en oorsprong. Het label AOC wordt dan ook niet zomaar aan iedere bubbel gegeven. Twee zaken moeten hierbij gegarandeerd worden:

  • geografische oorsprong: binnen de AOC wordt het gebied wat hier binnen valt zeer nauwkeurig beschreven. Dit gebied is mede zo bepaald op basis van de geologische en klimatologische eigenschappen.
  • productiemethode: hier komen de echte eisen om de hoek kijken; welke druivenrassen mogen gebruikt worden, groei, oogsten, vinificatie, minimale tijdsduur etc.

De AOC’s zijn nog niet eens zo heel erg oud, op 30 juli 1935 is er een decreet uitgevaardigd waarmee werd bepaald dat dit er moest komen. Het doel was eenvoudig een halt brengen aan fraude. Zo werden sommige gebieden die bekend stonden om hun kwaliteitswijnen overspoeld met wijnen van mindere kwaliteit. Vandaar ook de nadruk vanuit de AOC op het gebied als ook de druifsoort en bereidingswijze.

De AOC Champagne is officieel gestart op 29 juni 1936. Het geografische gebied van de Champagne bedraagt 5 departementen, 635 gemeentes waar Champagne gemaakt mag worden. Van deze 635 gemeentes zijn er 319 waar druiven geteeld mogen worden, in totaal 35.000 hectare.  Gezien de grote vraag naar Champagne wordt op dit moment dit gebied herzien. Het zou dus kunnen dat in de toekomst dit nog wordt aangepast.

Dat is dan wel het goede aan de regels van de AOC deze worden nog steeds aangepast en aangescherpt naar de huidige maatstaven.

 

 

L

Posted: augustus 31, 2018 By: Comment: 0

Champagne weetje: méthode traditionelle

Je hoort het wel eens Méthode Champenoise, maar dat is iets wat sinds 1994 niet meer mag. De Europese Unie heeft toen bepaald dat deze term te verwarrend is waardoor Crémant, Cava’s en ook sommige Prosecco’s die op dezelfde manier werden gemaakt, te veel leken op Champagne. Sinds die tijd heet het Méthode Traditionelle.

Maar wat is dat dan precies? Bij de Méthode Traditionelle gebeurt de tweede vergisting – de bubbelvergisting- op de fles. Even het maakproces van Champagne in een notedop;

  1. De pluk; de druiven die voor de Champagne gebruikt worden, moeten met de hand worden geplukt. Machinaal is geen optie voor Champagne. Er zijn andere bubbelwijnen waarbij dit wel mag.
  2. Selectie: de druiven worden geselecteerd alvorens ze de pers in gaan
  3. Persing: de druiven worden voorzichtig geperst, dit is eigenlijk meer een slingeren in een grote centrifuge. Hier mag maximaal 4000 kilo druiven in en er mag maximaal 25,5 hectoliter aan most worden uitgehaald, waarvan 20,5 hl aan Cuvée en 5 hl aan taille (2e persing).
  4. Eerste vergisting: in grote roestvrijstalen tanken vindt de eerste/alcohol vergisting plaats
  5. Assemblage: indien er geen mono cépage wordt gemaakt maar bijvoorbeeld een Brut Tradition worden de verschillende wijnen gemengd om tot het gewenste resultaat te komen. Ook kunnen verschillende jaargangen gebruikt worden om tot een mooie wijn te komen. Tenzij je uiteraard weer een Millesime maakt, dan moeten alle druiven uit hetzelfde jaar zijn.
  6. Bottelen: de flessen worden gevuld
  7. Liqueur de tirage; een mengsel van suiker, evt citroenzuur en gist opgelost in wijn dat aan de flessen wordt toegevoegd. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk
  8. Tweede vergisting; deze vergisting vindt plaats op de fles. De gist produceert co2 (maw bubbels). Afhankelijk van de wijn, wens van de maker wordt de fles 9-36 maanden in een donkere koele ruimte liggend geplaatst. Bij Champagne dient dit minimaal 12 maanden te zijn
  9. Remuage: na deze tijd moet het gist langzaam naar de flessenhals gedirigeerd woord. Dit kan met de hand of machinaal (giropalette). Door te draaien komt het onderin de flessenhals te zitten
  10. Dégorgement: Om het bezinksel te verwijderen wordt de flessenhals (met hierin de gist) kort bevroren, waarna de kroonkurk wordt verwijderd. Het gistijsblokje wordt eruit gedrukt. Een beetje champagne gaat hierbij verloren.
  11. Liqueur d’expédition/Dosage:de fles wordt aangevuld met (gezoete) wijn afhankelijk van het type Champagne.
  12. De kurk, musselet en capsule worden geplaatst en label geplakt. De wijn is bijna klaar voor de verkoop. Eerst zal deze nog een paar maanden rusten om te komen tot een goede marriage van de dosage met de wijn

Een heel proces dus dat Méthode traditionelle, maar het levert o zo lekkere wijnen op.

Posted: augustus 30, 2018 By: Comment: 0

Champagne weetje: mono cru

Waar mono cépage, wijnen van één enkele druivensoort worden bedoeld, spreken we over mono cru als de druiven van een enkele wijngaard zijn.

Cru komt van het Franse woord “croître” wat groeien betekent. Een betere vertaling zou eigenlijk zijn ; een groeiplek. Hiermee bedoelt men niet dat de wijnen per definitie van één enkele wijnboer zijn. Deze kunnen zeer goed van verschillende wijnboeren zijn die uit één gemeente komen. Een mono cru hoeft geen mono cépage te zijn, het kunnen dus zeer zeker wel verschillende druifsoorten zijn die hierin worden gebruikt

Bij de grote Champagnehuizen komt mono cru niet vaak voor, zij halen de druiven en wijnen voor hun Champagnes uit het hele gebied.

Posted: augustus 21, 2018 By: Comment: 0

Kerstpakketten

De mussen vallen dood van het dak, dus de hoogste tijd om over de kerstpakketten na te denken..

Bij Bubbelsclub staan we voor mooie producten van leveranciers die met hart en ziel aan hun producten werken. Kwalitatief hoogstaande producten waar je mensen echt blij mee maakt.  Ook staan we voor originaliteit, zeker daar waar het de kerstpakketten betreft. Geen kerstpakket met alles in een rode verpakking, maar ieder jaar een kerstpakket met een eigen thema.

Dit jaar is het thema “dippen en smeren”. Mooie mosterd, heerlijke dips, biologische kaas en uiteraard 2 flessen bijpassende wijn, zo is er voor ieder wat wils.  Wat zit er in het 50 euro pakket?

  • Domaine Laurens – Sauvignon Blanc
  • Domaine Laurens – Pierres Rouges
  • 250 ml organic olijfolie
  • 250 ml PX biologische azijn
  • Biologisch kaasje (450 gram)
  • Kookboekje Dippen en smeren
  • Bierbrood Dapeppa
  • Olijven
  • Vijg moscatel dip
  • 2x mini mosterd
  • Roomboter kaasvlinders
  • Stripes & blues groentechips
  • Kerstdoos

Wil je meer weten over de Bubbelsclub kerstpakketten, liever samen een eigen pakket samenstellen? Of bespreken wat de mogelijkheden zijn voor lekkere relatiegeschenken? We horen het graag.

Posted: augustus 12, 2018 By: Comment: 0

Tartelette champignon & bonenkruid

Tartelettes zijn lekkere kleine taartjes en in dit geval een hartig taartje. Deze hapjes kunnen uitstekend naast een iets vollere Champagne, probeer hem dan ook eens naast een Pierre Pinard Cuvée de Réserve.

Ingredienten(voor 30 taartbodems)

voor de taartbodems

  • 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 120 gram boter
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 2 eierdooiers

Voor de vulling:

  • 3 eieren
  • 9 cl slagroom
  • 25 cl melk
  • zout en peper
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 sjalotjes
  • knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • bosje bonenkruid

Bereidingswijze:

  1. Meng de Parmezaanse kaas met de boter mooi kruimelig
  2. Voeg hier dan de bloem en het zout toe en tenslotte de eidooiers
  3. Kneed met je handen tot een mooi stevig deeg
  4. Rol het tot 2 rollen van 5 cm doorsnede. Wikkel dit in folie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast
  5. Verwarm de oven voor op 160C.
  6. Haal de deegrollen uit de koelkast en snij de bodems af (tussen 0,5 en 1 cm dik)
  7. Leg bakpapier op de bakplaat en bak hierop de tartelettes in ca 10-15cm
  8. Doe de eieren, room en melk, in een bakje en maak hier een mooi mengsel van.
  9. Snij de sjalotjes, champignons en knoflook fijn
  10. Bak dit in een koekenpan met wat olijfolie. Laat even afkoelen
  11. Voeg vervolgens eiermengsel bij champignons en voeg bonenkruid roe
  12. Giet het mengsel in kleine vormpjes en bak in 15-20 minuten in de oven
  13. Laat alles even afkoelen en stapel vervolgens de vulling op de bodem. Verwarm eventueel nog 5 minuten in de oven vlak voor het serveren.

Eet smakelijk!

 

Posted: augustus 10, 2018 By: Comment: 0

Printemps des Champagnes

Er zijn vele verschillende feesten in de Champagne streek. Zo is er de Route du Champagne en fete in het laatste weekend van juli in het uiterste zuiden van de Champagne.  Net onder Epernay is de Escapade Petillante et Gourmande en Champagne in juni waarbij je wandelt tussen verschillende huizen waar dan genoten kan worden van lekker eten en een glas bubbels.

In de regio Reims is in april het Printemps des Champagne; 5 dagen vol proeven en leren over wijnen en Champagnes. Dus er is altijd wel een reden om leuke dingen te gaan doen in de Champagne.

Posted: juli 1, 2018 By: Comment: 0

Frambozen cheesecake balletjes

Een heerlijk toetje die het uitstekend doet bij een demi-sec bubbel, dat zijn deze frambozen cheesecake balletjes zeker. En helemaal fijn… het is ook heel makkelijk om te maken.

Ingrediënten voor ca 20 balletjes:

 

Bereidingswijze

  1. Verkruimel de koekjes
  2. Smelt de boter in een pannetje en schep hier het koekkruim door, zodat je een mooi zanddeegachtig mengsel krijgt. Laat dit afkoelen
  3. Doe de mascarpone in en kom en klop dit los met een vork
  4. Klop hier losjes de frambozenjam door, er mogen nog best wat slierten in zitten
  5. Schep een klein hoopje van het mascarponemengsel en rol dit door de koekkruim.
  6. Serveer ze met wat verse frambozen en schenk een heerlijk glaasje demi sec in.
Posted: juni 20, 2018 By: Comment: 0

Bubbels on the Beach

Stel je eens voor… je zit op het strand van Scheveningen samen met je geliefde te genieten van een avondzonnetje gevolgd door een geweldige ondergaande zon… wat is dan het enige dat je nog mist?? Juist een bubbel.

Daar gaan we bij Bubbelsclub.nl wat aan doen.

Zit je tussen Scheveningen Haven en Scheveningen Bad en wil je een romantisch avondje regelen? Neem dan contact met ons op. Wij brengen je dan een gekoelde fles bubbels met 2 plastic glazen.

We hebben 2 varianten:

De “Bubbels kunnen altijd” met een heerlijke fles Crémant voor € 25,-

Of

De “we hebben wat groots te vieren” met een fles Champagne voor € 40,-

 

Wat krijg je?

  • 1 fles bubbels
  • 2 Champagne flutes
  • 1 wijnstopper
  • 1 koeltas

 

Voorwaarden:

  • bestelling minimaal 12 uur vantevoren plaatsen (zodat we de wijn nog kunnen koelen)
  • alleen in juni, juli, augustus
  • op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond
  • levering tussen 17.00 en 20.00
Posted: juni 17, 2018 By: Comment: 0