Champagne weetje: assemblage

geplaatst in: Algemeen | 0

Assembleren; een term die wordt gebruikt bij het samenstellen van een product uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld het assembleren van een fiets uit wielen, een frame, een stuur, een zadel en uiteraard een fietsbel. Maar wat wordt er dan bedoeld met assembleren bij Champagne?

Druiven

In de Champagne mogen 3 druifsoorten worden gebruikt: Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. Officieel zijn dit er 7, echter de andere 4 soorten (Gamay, Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier) bestrijken samen nog geen 1% van het bebouwde oppervlak, dus laten we deze hierbij buiten beschouwing. Deze wijnen worden afzonderlijk gevinifieerd; dat er een stille wijn van wordt gemaakt.

Percelen

De meeste wijnboeren hebben verschillende perceeltjes waarop hun druiven worden verbouwd; ook al is het wellicht wel dezelfde druif op deze verschillende percelen, veel wijnmakers doen deze perceeltjes ook nog eens apart vinifiëren.

Jaargangen

Ook mogen Champagnemakers om te komen tot een constante smaak van hun Champagnes verschillende jaargangen mengen. (daarom zie je op de meeste flessen geen jaartal staan).

Bij het assembleren worden de verschillende wijnen van de druifsoorten, maar ook percelen en verschillende jaargangen met elkaar gemengd om te komen tot dié smaak die de wijnmaker lekker vindt voor deze Champagne. Bij de “vaste” Champagnes wordt er getracht om de smaken zo constant mogelijk te houden, zodat je geen verrassingen hebt als je later nog eens dezelfde Champagne koopt.

Bij de Millésimes  kan de wijnmaker wat meer variëren, maar ook hier wordt er vaak wel geassembleerd, maar dan alleen druiven en percelen, voor een Millésime moeten de druiven tenslotte uit het zelfde jaar komen.

Laat een reactie achter